Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

SAOPŠTENJE: Održan okrugli sto o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o NVO

SAOPŠTENJE:  Održan okrugli sto o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama  Zakona o NVO
Datum objave: 17.03.2017 16:40 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


 

Okrugli sto u okviru dodatnih konsultacija o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama održan je danas u organizaciji Ministarstva javne uprave i TACSO-a.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović u uvodnom obraćanju istakla je da je osnovni cilj u pripremi predloga Zakona o nevladinim organizacijama bio uspostavljanje kvalitetnog i održivog pravnog i institucionalnog okvira saradnje sa civilnim sektorom, sa posebnim akcentom na sistem finansiranja projekta NVO iz državnog budžeta. Jer važeće odredbe Zakona o nevladinim organizacijama predviđaju model „centralizovanog“ finansiranja projekata i programa NVO, ali i kompleksnu proceduru s puno nejasnoća, što su i razlozi zbog kojih taj model i nije implementiran u praksi. Zato se Predlogom zakona nude dugoročna rješenja koja bi trebala još više da doprinesu ostvarivanju saradnje organa državne uprave i civilnog društva, naglasila je ministarka.

Okrugli sto je organizovan u okviru dodatnih konsultacija o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o NVO, a u cilju pribavljanja dodatnih sugestija i predloga, kako bi se rješenja iz Predloga dokumenta unaprijedila. Priprema ovog Zakona obaveza je iz Programa rada Vlade za 2017. godinu, a pripremila ga je međusektorska radna grupa sačinjena od predstavnika državnih organa i NVO sektora.

Postupak pripreme Predloga zakona trajao je skoro dvije godine i sproveden je uz poštovanje svih obaveza koje se odnose na uključivanje zainteresovane javnosti. Prije početka izrade propisa, sproveden je konsultativni proces sa NVO sektorom, a nakon toga i javna rasprava o Nacrtu zakona. U toku 2016. godine, obavljene su i konsultacije sa Evropskom komisijom o Predlogu zakona, nakon čega je uslijedila finalizacija dokumenta i njegovo upućivanje Vladi.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila je diskusija na osnovu koje će se unaprijediti ovaj značajni strateški dokument u cilju izrade Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama.

 
    

Ministarstvo javne uprave