Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Obilježen Međunarodni dan javne uprave

Obilježen Međunarodni dan javne uprave
Datum objave: 23.06.2017 15:10 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo javne uprave, u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, organizovalo je danas konferenciju povodom 23. juna, Međunarodnog dana javne uprave. Konferenciju su otvorile Suzana Pribilović, ministarka javne uprave u Vladi Crne Gore i Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori

Ministarka Pribilović je podsjetila na sve vrijednosti i principe na kojima počiva sistem javne uprave, ali i nemjerljiv doprinos svakog državnog službenika na planu osmišljavanja, kreiranja i implementacije javnih politika. Ona je kazala da biti javni službenik u svakom sistemu je posebna čast, ali i obaveza, jer podrazumijeva poslove od najvećeg značaja za dalji razvoj naše zemlje, i za naše građane čije potrebe često zavise od našeg angažmana na različitim poslovima. „Takav pristup u obavljanju naših državnih poslova moramo svakodnevno da imamo u vidu. Građanin, iznad svega!„ – istakla je Pribilović.

Ministarka je govorila o rezultatima i izazovima u implementaciji Strategije javne uprave 2016-2020. naglasivši da Vlada čini značajne napore da što kvalitetnije i odgovornije obezbjedi ostvarivanje funkcija države. Pribilović je kazala da je Vlada je u julu 2016. godine donijela Strategiju reforme javne uprave 2016-2020., sa Akcionim planom za njenu implementaciju. „Od usvajanja Strategije radilo se na unapređenju institucionalnog okvira za poslove reforme javne uprave. Osnivanje Ministarstva javne uprave je značajan korak naprijed koji garantuje još veću posvećenost realizaciji zacrtanih strateških ciljeva“ – kazala je ministarka.

Pribilović je apostrofirala da je jedan od najvažnijih koraka u reformi javne uprave upravo razvoj elektronske uprave. Ona je ukazala da podrška digitalnoj transformaciji svih nivoa javne uprave vodi smanjenju troškova, efikasnijim procesima, olakšava put do informacija i usluga građanima. Pribilović je zaključiča su očekivani rezultat svih težnji stvaranje efikasne otvorene, transparentne javne uprave koja će doprinijeti ekonomskoj stabilnosti i kvalitetnijem životnom standardu svih građana.

Fiona Mekluni je kazala da reforma javne uprave podrazumijeva da Crna Gora treba ne samo da promijeni politike, već da to uradi na inovativan način i da istovremeno ujedini građane i institucije oko istog cilja: efikasnog i odgovornog pružanja usluga. „Kako mi te usluge vidimo u praksi? Zamislite kad bi roditelji mogli da dobiju izvod iz knjige rođenih za svoju tek rođenu djecu uz pomoć samo jednog klika? Ili kada biste mogli da upišete dijete u školu tako što ćete jednostavno unijeti njegov jedinstveni matični broj u onlajn sistem? Zamislite da ste vlasnik firme i da možete da se javite za učešće na tenderu i učestvujete u javnim nabavkama, a da ne morate da gubite vrijeme na sakupljanje dokumentacije i plaćate takse raznim institucijama, ako se sve to može dobiti sa jednog mjesta? Nije riječ samo o elektronskim uslugama, već o tome da se omogući prosta razmjena podataka između institucija da bi se olakšao život građanima i poslovanje firmama. Zato za one koji ne koriste internet, zamišljamo javnu upravu koja će brzo reagovati na njihove potrebe, štedeći im i novac i vrijeme. Mi u UNDP imamo viziju, ali istovremeno vrijedno radimo zajedno sa našim partnerima u Vladi da to i ostvarimo„ – istakla je Mekluni.

Tokom konferencije, organizovano je više panel diskusija na aktuelne teme od društvenog značaja: Reforma javne uprave u Crnoj Gori – rezultati i izazovi; Kako izgraditi javnu upravu po mjeri građana i biznisa; Kako se reforma javne uprave sprovodi na lokalnom nivou i Vizija budućnosti javne uprave u Crnoj Gori.
Skupština Ujedinjenih nacija 2002. godine proglasila je 23. jun kao Međunarodni dan javne uprave. Obilježavanjem Dana javne uprave želi se ukazati na značaj i doprinos javne administracije u razvoju društva i zajednice, na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou. Cilj je da se promovišu principi i vrijednosti na kojima počiva rad javne uprave, afirmiše uloga i doprinos javnih službenika u stvaranju efikasne i odgovorne javne uprave, kao i da se ohrabre mladi ljudi za razvijanje karijere u javnom sektoru.

Ministarstvo javne uprave