Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Ministarka Pribilović u Briselu: O statusu Poglavlja 10. Informatičko društvo i mediji

Ministarka Pribilović u Briselu: O statusu Poglavlja 10. Informatičko društvo i mediji
Datum objave: 14.03.2017 17:56 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka javne uprave Suzana Pribilović razgovarala je danas u Briselu sa Robertom Violom, generalnim direktorom Generalnog direktorata za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju (DG Connect) o statusu Pregovaračkog poglavlja 10 - Informatičko društvo i mediji i napretku ostvarenom u oblasti razvoja informacionog društva u Crnoj Gori.

U fokusu razgovora ministarke Pribilović i generalnog direktora Viole bio je status pregovaračkog poglavlja 10, s obzirom na to da se njegovo zatvaranje očekuje do kraja 2017. godine.

Generalni direktor Viola je pozdravio napredak koji je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja EU, u okviru pregovaračkog poglavlja 10. Informatičko društvo i mediji, gdje su intenzivirane aktivnosti u dijelu sprovođenja posebnih mjera, kroz donošenje i izmjenu relevantnih zakonskih rješenja, shodno završnim mjerilima, kao i u dijelu jačanja administrativnih kapaciteta.

Ministarka Pribilović je istakla da je veoma važna realizacija aktivnosti povodom ispunjenja završnih mjerila za Poglavlje 10, u cilju njegovog što skorijeg zatvaranja. Govoreći o status razvoja ICT-a u Crnoj Gori Ministarka je istakla da Strategija razvoja informacionog društva do 2020. godine određuje strateške pravce razvoja u ovoj oblasti sa ciljem dostizanja standarda EU postavljenih u Digitalnoj agendi 2020 i Strategiji za jedinstveno digitalno tržište, dok je legislativa u oblasti informacionog društva u Crnoj Gori u značajnoj mjeri usaglašena sa pravnom tekovinom Evropske unije i napomenula da je, prema posljednjem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o globalnoj konkurentnosti u oblasti ICT-a, Crna Gora regionalni lider, posebno u oblasti elektronske uprave.

Na sastanku je ocijenjeno da postoji veliki potencijal za dalji razvoj saradnje.

Ministarstvo javne uprave