Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Šest godina portala eUprave: Predstavljen pilot projekat elektronskog upisa prvaka u tri podgoričke škole

Šest godina portala eUprave: Predstavljen pilot projekat elektronskog upisa prvaka u tri podgoričke škole
Datum objave: 07.04.2017 14:48 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo prosvjete održali su danas konferenciju za medije povodom šest godina od pokretanja portala eUprave i promocije e-usluge elektronskog upisa u prvi razred tri osnovne škole u Podgorici.

„Portal eUprava koji je zvanično počeo sa radom 7. aprila 2011. godine i koji predstavlja jednu vrstu elektronskog šaltera, kako za građane, tako i za privredu na današnji dan sadrži 206 e-usluga u nadležnosti 30 organa državne uprave. Od početka rada Portala imamo kontinuirani trend rasta broja e-usluga, pa je samo za 2016. godinu povećanje broja elektronskih usluga na Portalu bilo za više od 50% u odnosu na 2015. godinu, a više od 90% u odnosu na početak rada portala e-uprava (2011. godine). Posebno treba naglasiti da je taj porast ostvaren u domenu e-usluga koje su elektronskog tipa, što i jeste osnovni cilj svake eUprave“ - istakla je Milica Janković, generalna direktorica Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost Ministarstva javne uprave.

„Upis prvaka u osnovnu školu počeo je od 1. aprila, a od ove godine imamo mogućnost elektronskog upisa u prvi razred osnovne škole i to za tri škole u Podgorici: OŠ “Maksim Gorki“, OŠ „Sutjeska“ i OŠ „Vladimir Nazor“. Servis je dostupan na portalu eUprava od 5. do 30. aprila 2017. godine, a pokretanjem servisa po prvi put je pružena mogućnost roditeljima da elektronski podnesu zahtjev za upis djeteta u ove škole i elektronski zakažu slobodni termin. Cilj ovog servisa je da olakšamo roditeljima da kroz jednostavnu elektronsku proceduru u nekoliko koraka podnesu zahtjev za upis“, napomenula je Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama Ministarstva prosvjete.

Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo prosvjete su, u okviru portala E-uprave, pokrenuli pilot projekat elektronskog upisa u prvi razredi i to za tri osnovne škole iz Podgorice: OŠ “Maksim Gorki“, OŠ „Sutjeska“ i OŠ „Vladimir Nazor“. Servis je dostupan na portalu eUprava od 5. do 30. aprila 2017. godine. Prednost elektronskog upisa je smanjen broj dolazaka u školu, jednostavniji način popunjavanja upitnika, pristup servisu 24 časa.
Podsjećamo da koncept portala e-uprave je dostupnost svih e-usluga 24/7 uključujući i dane vikenda, kao i dane vjerskih i državnih praznika, pa shodno tome Ministarstvo javne uprave obezbjeđuje konstantnu podršku krajnjim korisnicima u korišćenju portala.
Ministarstvo javne uprave je pripremilo uputstvo za roditelje za popunjavanje aplikacije elektronskog upisa prvaka, koje je dostupno na linku:
https://www.youtube.com/watch?v=FOdI3nMe96s


Video: Izlaganje Milice Janković, Ministarstvo javne uprave- Šest godina portala eUprave i elektronski upis u prvi razred

Video:Izlaganje Arijane Nikolić Vučinić, Ministarstvo prosvjete - Šest godina portala eUprave i elektronski upis u prvi razred

Video: Šest godina portala eUprave i promocija elektronskog upisa u prvi razred- novinarska pitanja 

Ministarstvo javne uprave