Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Министарство

>

Шест година портала еУправе: Представљен пилот пројекат електронског уписа првака у три подгоричке школе

Шест година портала еУправе: Представљен пилот пројекат електронског уписа првака у три подгоричке школе
Датум објаве: 07.04.2017 14:48 | Аутор: МЈУ

Испис Штампај страницу


Министарство јавне управе и Министарство просвјете одржали су данас конференцију за медије поводом шест година од покретања портала еУправе и промоције е-услуге електронског уписа у први разред три основне школе у Подгорици.

„Портал еУправа који је званично почео са радом 7. априла 2011. године и који представља једну врсту електронског шалтера, како за грађане, тако и за привреду на данашњи дан садржи 206 е-услуга у надлежности 30 органа државне управе. Од почетка рада Портала имамо континуирани тренд раста броја е-услуга, па је само за 2016. годину повећање броја електронских услуга на Порталу било за више од 50% у односу на 2015. годину, а више од 90% у односу на почетак рада портала е-управа (2011. године). Посебно треба нагласити да је тај пораст остварен у домену е-услуга које су електронског типа, што и јесте основни циљ сваке еУправе“ - истакла је Милица Јанковић, генерална директорица Директората за електронску управу и информатичку безбједност Министарства јавне управе.

„Упис првака у основну школу почео је од 1. априла, а од ове године имамо могућност електронског уписа у први разред основне школе и то за три школе у Подгорици: ОШ “Максим Горки“, ОШ „Сутјеска“ и ОШ „Владимир Назор“. Сервис је доступан на порталу еУправа од 5. до 30. априла 2017. године, а покретањем сервиса по први пут је пружена могућност родитељима да електронски поднесу захтјев за упис дјетета у ове школе и електронски закажу слободни термин. Циљ овог сервиса је да олакшамо родитељима да кроз једноставну електронску процедуру у неколико корака поднесу захтјев за упис“, напоменула је Аријана Николић Вучинић, генерална директорица Директората за предшколско и основно образовање и васпитање и образовање лица са посебним потребама Министарства просвјете.

Министарство јавне управе и Министарство просвјете су, у оквиру портала Е-управе, покренули пилот пројекат електронског уписа у први разреди и то за три основне школе из Подгорице: ОШ “Максим Горки“, ОШ „Сутјеска“ и ОШ „Владимир Назор“. Сервис је доступан на порталу еУправа од 5. до 30. априла 2017. године. Предност електронског уписа је смањен број долазака у школу, једноставнији начин попуњавања упитника, приступ сервису 24 часа.
Подсјећамо да концепт портала е-управе је доступност свих е-услуга 24/7 укључујући и дане викенда, као и дане вјерских и државних празника, па сходно томе Министарство јавне управе обезбјеђује константну подршку крајњим корисницима у коришћењу портала.
Министарство јавне управе је припремило упутство за родитеље за попуњавање апликације електронског уписа првака, које је доступно на линку:
хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ФОдИ3нМе96с


Видео: Излагање Милице Јанковић, Министарство јавне управе- Шест година портала еУправе и електронски упис у први разред

Видео:Излагање Аријане Николић Вучинић, Министарство просвјете - Шест година портала еУправе и електронски упис у први разред

Видео: Шест година портала еУправе и промоција електронског уписа у први разред- новинарска питања 

Министарство јавне управе