Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Bled: Ministarka Pribilović učestvuje na Bledskom strateškom forumu i ministarskim sastancima zemalja učesnica SEECP

Bled: Ministarka Pribilović učestvuje na Bledskom strateškom forumu i ministarskim sastancima zemalja učesnica SEECP
Datum objave: 04.09.2017 15:29 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


U okviru slovenačkog predsjedavanja SEECP-om, ministarka javne uprave, Suzana Pribilović učestvovala je danas na radnom sastanku pod nazivom „Digitalni ručak“ ministara zaduženih za javnu upravu zemalja učesnica Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP).

Sastanak je bio prilika za diskusiju ministara javne uprave o digitalnoj transformaciji i brojnim mogućnostima za proširivanje saradnje u ovoj oblasti.

Ministarka Pribilović je predstavila aktivnosti Ministarstva javne uprave na planu reforme javne uprave, a posebno segment digitalizacije javnih servisa. U tom smislu, posebno je predstavila aktivnosti na modernizaciji i razvoju portala elektronskih javnih usluga E-uprave. Ona je istakla da će Ministarstvo javne uprave povećati broj usluga do kraja godine, te insistirati na integralnim servisima koji podrazumijevaju razmjenu podataka između institucija elektronskim putem. Pribilović je predstavila i projekte iz domena digitalizacije koji su u pripremi, a koji će omogućiti građanima lakšu razmjenu njihovih podataka kroz sistem, pružanje usluga na najefikasniji mogući način - bez čekanja u redovima, te vraćanja sa šaltera zbog još jednog papira.

Ministarka je istakla da digitalizacija u srednjoročnom trogodišnjem periodu predstavlja glavnu strategiju djelovanja javne uprave, što podrazumijeva završen zakonodavni okvir, jedinstven skup podataka dostupan svim organima uprave, sa jasno definisanim nadležnostima i jedinstvenim registrom građana u njegovom centru, kao i mnogo novih usluga i zadovoljnih građana.

Delegacija Crne Gore, u kojoj je ministarka Pribilović, učestvuje na Bledskom strateškom forumu (BSF) i ministarskim sastancima zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) na Bledu koji se održava od 4. do 6. septembra u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Centra za evropsku perspektivu.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE