Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Министарство

>

Одржана јавна расправа о Нацрту закона о електронској управи

Одржана јавна расправа о Нацрту закона о електронској управи
Датум објаве: 21.01.2019 14:33 | Аутор: МЈУ

Испис Штампај страницу


МЈУ  МЈУ

Министарство јавне управе организовало је данас округли сто поводом јавне расправе о Нацрту закона о електронској управи.

На округлом столу су говорили Дејан Абазовић, државни секретар Министарства јавне управе и Бојана Бајић, начелница Дирекције за за интероперабилност регистара и нормативне послове.

Представници Министарства јавне управе уводном дијелу излагања истакли су да је један од главних приоритета Владе Црне Горе дигитализација и развој модерне, дигиталне државе. Они су истакли да је један од кључних разлога за доношење новог Закона о електронској управи даље унапређење законских рјешења која треба да отклоне одређене слабости и проблеме који су се показали у пракси. Циљ је да се додатно уреди област електронске управе, у складу са њеним стварним и пројектованим потребама, како са аспекта развојних потреба, тако и у складу са захтјевима међународних интеграционих процеса.

Новим законским рјешењем се тежи унапређењу амбијента у којем ће јавна управа бити сервис грађана и привреде на начин да грађани и привредни субјекти комуницирају са јавном управом у било које вријеме и са било којег мјеста.

Новим законом о електронској управи детаљније се регулише употреба информационо-комуникационих технологија у органима управе на свим нивоима, како у обављању послова из своје надлежности, тако и у комуникацији са грађанима, привредним друштвима, другим правним лицима и предузетницима, а све у циљу поједностављивања комуникације са јавном управом. Нацртом закона о електронској управи прописано је поступање и коришћење јединственог информационог система органа државне управе, информационо-комуникационе мреже органа државне управе, домена мреже органа државне управе, јединственог система за електронску размјену података, успостављање метарегистра регистара и информационих система, као и осталих ресурса неопходних за електронску управу.

Поред наведеног, прописани су електронска комуникација органа државне управе, начин коришћења и додјељивања лиценци, обавеза објављивања каталога услуга електронске управе, начин отпремања аката у електронском облику, систем за електронску идентификацију и аутентификацију и систем за електронску наплату административних такси.

Такође, овим законским рјешењем створиће се услови да грађани, привреда и држава у што већој мјери користе нове технологије, да послове обављају брже, ефикасније и јефтиније, као и да ће се спровођењем тог закона повећати транспарентност и повјерење у рад јавне управе.

Учесници јавне расправе су похвалили предложена рјешења, те изнијели приједлоге и сугестије у циљу унапређења предложеног законског рјешења.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ