Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održana centralna javna rasprava o Nacrtu zakona o Prijestonici

Održana centralna javna rasprava o Nacrtu zakona o Prijestonici
Datum objave: 08.07.2017 10:00 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Centralna javna rasprava povodom Nacrta zakona o Prijestonici održana je u organizaciji Ministarstva javne uprave na Cetinju.

U uvodnom dijelu, prisutne je pozdravio gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović i generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu Ministarstva javne uprave, Jadranka Vukčević.

Vukčević je istakla da se razlozi za donošenje novog zakona ogledaju u potrebi jasnijeg definisanja položaja Prijestonice Cetinje u normativnom dijelu sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori, nedovoljnog predstavljanja i valorizacije crnogorskog kulturno-istorijskog, duhovnog i akademskog nasljeđa Prijestonice, normativnog redefinisanja strukture i uloge Senata Prijestonice, normativnog jačanje uloge gradonačelnika Prijestonice, jačanje učešća predstavnika Prijestonice u organima upravljanja državnih javnih službi koje imaju svoje sjedište na Cetinje, kao i potrebe definisanja načina planiranja i finansiranja razvojnih programa Prijestonice.

Ona je kazala da je Nacrtom zakona predloženo formiranje - Fonda za razvoj Prijestonice, u kojem bi se prikupljala sredstva za razvojne aktivnosti Cetinja u visini 1% projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu.
Vukčević je, takođe, istakla da je Nacrtom Zakona predviđeno preseljenje sjedišta jednog broja državnih organa i drugih institucija, čime će se dodatno ojačati uloga Prijestonice u sistemu Crne Gore. Pored Rezidencije Predsjednika Crne Gore, predloženim zakonom je planirano da sjedište Ustavnog suda Crne Gore bude u Prijestonici.

„Vjerujem da ćemo kroz predložena rješanja u tekstu Nacrta zakona o Prijestonici stvoriti dobre preduslove za brži i kvalitetniji razvoj Prijestonice, a da je poštovanje svih onih vrijednosti koje je Cetinje imalo kroz svoju istoriju obaveza kako države, tako i svih njenih građana“ – istakla je Vukčević.

Gradonačelnik Bogdanović je kazao da se donošenje ovog zakona ogleda u potrebi za afirmacijom Cetinja kao crnogorske Prijestonice – simbola crnogorske državnosti i nosioca identiteta crnogorske nacije. U tom smislu, ukazao je da će se usvajanjem ovog zakonskog rješenja, koje podrazumijeva institucionalno jačanje i definisanje pravno ekonomskih aspekata, Cetinje afirmisati kao Prijestonicu svih građana Crne Gore i dodao da je novim zakonskim rješenjem predviđeno da se razvojna dimenzija grada afirmiše kroz tri ključna pravca.

“Kroz normativno jačanje Prijestonice koje podrazumijeva jačanje statusne pozicije u sistemu lokalne samouprave. Takođe, preseljenje važnih državnih institucija jedna je od ključnih aktivnosti koje su Cetinju potrebne da povrati status i značaj kakav zaslužuje. Analizirajući istorijski aspekt, zakonom je predviđeno preseljenje sjedišta Ministarstva vanjskih poslova koje će biti smješteno u zdanju bivšeg Ruskog poslanstva čija je rekonstrukcija u završnoj fazi. Na taj način, Prijestonica će ponovo postati diplomatski centar Crne Gore, što joj istorijski nesumnjivo i pripada. Pored toga, predviđeno je da na Cetinju budu i Istorijski institut kao i Fakultet za crnogorski jezik i književnost. Posebno značajan aspekat razvojne dimenzije Prijestonice odnosi se na obezbjeđenje finansijskih sredstava za realizaciju razvojnih projekata grada – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

U raspravi je učestvovao veliki broj građana koji su dali više predloga kojima bi se dokument dodatno unaprijedio.

Ministarstvo javne uprave razmotriće prijedloge, sugestije i komentare učesnika javne rasprave, nakon čega će sačiniti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi, koji će biti objavljen na internet stranici Ministarstva javne uprave.

Ministarstvo javne uprave