Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održana Konferencija “Reforma javne uprave – Za ravnomjeran regionalni razvoj i kvalitetne usluge”

Održana Konferencija “Reforma javne uprave – Za ravnomjeran regionalni razvoj i kvalitetne usluge”
Datum objave: 26.07.2017 14:30 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Konferencija “Reforma javne uprave – Za ravnomjeran regionalni razvoj i kvalitetne usluge” održana je u Kolašinu u okviru projekta “Civilno društvo za dobru upravu: da služi i zasluži!”, koji uz podršku Evropske unije sprovode Institut alternativa, Bonum, Novi horizont, Natura, i Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore. Na sastanku je učestvovao Senad Crnovršanin, predstavnik Ministarstva javne uprave.

On se osvrnuo  na ulogu centralnih organa u strateškom usmjeravanju razvoja lokalnih samouprav, te predstavio i rješenja aktuelnog Nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi.

“Novi zakon zadržava monotipski oblik lokalne samouprave (koji podrazumijeva da sve opštine, nezavisno od veličine, imaju jednake nadležnosti), ali je predložen i niz rješenja za unapređenje funkcionisanja lokalne samouprave”, rekao je Crnovršanin.

On je naglasio da se neke odredbe odnose na regulisanje trajanje mandata skupštine, uvođenje sankcija za nesavjesno obavljanje poslova, i jačanje kontrole funkcije skupštine kroz obavezu da razmatra izvještaje Državne revizorske institucije.
“U cilju racionalizacije, predloženo je da predsjednik opštine može imati najviše dva potrpedsjednika”, dodao je on.

Crnovršanin je ukazao da je praćenje rada lokalnih službenika kroz ocjenjivanje važan instrument kadrovskog planiranja.

“Zato je na lokalnim samoupravama odgovornost kakve će kadrove imati”, objasnio je Crnovršanin, uz podsjećanje da je u toku definisanje metodologije za utvrđivanje optimalnog broja zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Ministarstvo javne uprave