Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Ministarka Pribilović posjetila opštinu Danilovgrad

Ministarka Pribilović posjetila opštinu Danilovgrad
Datum objave: 31.10.2017 14:02 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


MJU

 Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, sa saradnicima, boravila je danas u radnoj posjeti opštini Danilovgrad.

Tokom posjete, ministarka Pribilović i gradonačelnik Branislav Đuranović razgovarali su o brojnim temama koje se tiču funkcionisanja Opštine Danilovgrad u pogledu daljeg unapređenje rada jedinica lokalne samouprave, sa posebnim akcenatom na uvođenje sistema elektronske uprave, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

Ministarka Pribilović je iskazala zadovoljstvo povodom ostvarenih rezulata opštine Danilovgrad, koji se posebno ogledaju u unapređenju poslovnog ambijenta i posticanju preduzetništva. Ona je pohvalila broj zaposlenih u ovoj opštini u odnosu na stanje u većini drugih opština, imajući u vidu da su toku aktivnosti koje treba da doprinesu optimizaciji broja zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Ministarka Pribilović je saopštila da vjeruje da će predložena zakonska rješenja iz Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi olakšati funkcionisanje opština, te normativno urediti službenički sistem na lokalnom nivou i obavezu usaglašavanja Zakona o lokalnoj samoupravi sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave. Vjerujemo da smo pripremili zakonsko rješenje koje će sa jedne strane olakšati rad unutar samih lokalnih samouprva, a sa druge strane stimulisati rast i razvoj, kazala je Pribilović.

Gradonačelnik Branislav Đuranović je predstavio aktivnosti i najznačajnije projekte koji se realizuju u opštini Danilovgrad. On je kazao da se sprovode kontinuirane aktivnosti na unapređenju servisa za građane, ali i stimulisanju ambijenta za privredu. Đuranović je istakao da su se kroz donošenje planske dokumentacije 2007. i 2008. godine, stekli uslovi da opština unaprijedi poslovni ambijent, kroz brzu i efikasnu administraciju, niske komunalije i niske poreske stope, zatim kontinuiranim ulaganjima u infrastrukturu, kako u gradskom, tako i ruralnom području To je i dalo dobre rezultate koji se ogledaju u otvaranju oko 600 novih privrednih subjekata, otvaranju oko 2.500 radnih mjesta i stopi nezaposlenosti nižoj od stope na državnom nivou, kazao je Đuranović. Takođe, istakao je veoma dobru saradnju sa Vladom Crne Gore, koja je podržavala Opštinu u realizaciji značajnih strateških projekata.

Na sastanku su predstavljene aktivnosti koje se već preduzimaju aktivnosti na implementaciji projekta e-uprave i sistema brzog odgovora na upite građana. Takođe, bilo je riječi o problemu predfinansiranja projekata koji se finansiraju iz sredstava EU, pa je predložena inicijativa za osnivanje Rivolving fonda, koja je podržana od Ministarstva javne uprave i Zajednice opština, kako bi na taj način lokalne uprave značajnije učestvovale u pisanju i implementaciji projekata koje se nude crnogorskim opštinama.

Posjeta opštinama realizuje se u okviru redovne komunikacije koju Ministarstvo javne uprave ostvaruje sa lokalnim samoupravama.

Ministarstvo javne uprave