Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Министарство

>

Министарство јавне управе препознало стварне потребе локалних самоуправа

Министарство јавне управе препознало стварне потребе локалних самоуправа
Датум објаве: 09.02.2018 14:59 | Аутор: МЈУ

Испис Штампај страницу


МЈУ 

Министарство јавне управе у досадашњим активностима створило је добре претпоставке за имплементацију активности у области реформе јавне управе, те препознало стварне потребе локалних самоуправа - оцјена је са данашњег састанка Министарства јавне управе са предсједницима општина, главним администраторима и секретарима секретаријата локалних самоуправа сјеверних општина, који је организован у сарадњи са Заједницом општина Црне Горе.

Учесници састанка су се сагласили да су кроз нова рјешења у Закону о локалној самоуправи и мјере из Акционог Плана за реформу јавне управе 2018-2020. године идентификоване кључни кораци неопходни за даљи развој локалних самоуправа. На састанку је истакнуто да је јачање партнерског односа Министарства јавне управе, Заједнице општина и локалних самоуправа основа за будуће реформске активности у областима које се односе на локалну самоуправу.

Састанку су присуствовали Горан Јоветић, државни секретар у Министарству јавне управе, Јадранка Вукчевић, генерална директорка за локалну самоуправу и Рефик Бојаџић, генерални секретар Заједнице општина.

Горан Јоветић је истакао да је Акционим планом за реформу јавне управе 2018-2020., предвиђено 10 активности у оквиру система локалне самоуправе које ће се спроводити кроз 25 конкретних мјера за постизање циљева. „У том правцу, бићемо фокусирани на реализацију најзахтјевнијих и кључних активности које се односе на План оптимизације запослених у јавном сектору и изградњу Оне Стоп Говернмент система, које захтијевају пуну посвећеност локалних самоуправа, али и свих осталих дјелова система“, казао је Јоветић.

Јадранка Вукчевић је, говорећи о новом Закону о локалној самоуправу, истакла је да је примјена досадашњих законских рјешења указала на потребу за даљим унапређењем функционисања система локалне самоуправе, чији је основни задатак пружање квалитетних услуга и стратешког планирања локалног економског развоја и обезбјеђења услова за бољи животни стандард грађана. “У циљу ефикаснијег функционисања система локалне самоуправе, првенствено су унапријеђена законска рјешења која се односе на ефикаснији рад скупштине општине и обезбјеђење остваривања уставног права грађана на локалну самоуправу“, истакла је Вукчевић.

Генерални секретар Заједнице општина, Рефик Бојаџић, је истакао одличну сарадњу и партнерски однос са Министарством јавне управе током припреме Закона о локалној самоуправи и Акционог плана 2018-2020. Он је казао да су по први пут препознате стварне потребе локалних самоуправа, те да је оснивање посебног ресора за координацију реформе јавне управе представља кључни корак у јачању система локалних самоуправа. Он је указао на важну улогу Заједнице општина у предстојећем процесу оптимизације броја запослених, те да је неопходно да све локалне самоуправе квалитетно обаве свој дио посла како би процес довео до кључног циља оптимизације, а то је ефиксна и сервисно орјентисана управа.

Фотографије:Радио Бијело Поље, аутори Владимир Јелић, Дарко Браич.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ