Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Susret Pribilović – Koprivnikar: Saradnja u procesu reforme javne uprave

Susret Pribilović  – Koprivnikar: Saradnja u procesu reforme javne uprave
Datum objave: 03.04.2017 15:23 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora i Slovenija intenziviraće saradnju u oblasti reforme javne uprave, ocijenjeno je na sastanku ministarke javne uprave, Suzane Pribilović i ministra javne uprave Slovenije, Borisa Koprivnikara u Ljubljani. 

Na sastanku je razgovarano o ključnim pitanjima reforme javne uprave u cilju uspješne implementacije u Crnoj Gori i podrške s obzirom na uspjeh reforme javne uprave u Sloveniji.

„Pred Vladom Crne Gore i Ministarstvom javne uprave nalazi se dosta izazova u implementaciji Strategije reforme javne uprave. Proteklih godina postignut je značajan napredak na unapređenju kvaliteta crnogorskog javnog aparata. Kreirani su normativni preduslovi donošenjem sistemskih zakona i pratećih podzakonskih akata reformskog karaktera. U periodu implementacije Strategije reforme javne uprave zakonodavni okvir će se nadograđivati, ali glavni akcenat reforme biće na implementaciji usvojenog zakonodavnog okvira i suštinskim promjenama u svakodnevnoj praksi javne uprave“, istakla je ministarka Pribilović.

Ministar Koprivnikar je istakao da pozdravlja napore Ministarstva javne uprave Crne Gore i da je jedan od značajnih izazova za razvoj kreiranje funkcionalne javne uprave, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou u procesu uspostavljanja efikasne, racionalne i transparentne javne uprave koja je okrenuta ka građaninu.

Tokom posjete Ministarstvu javne uprave Slovenije, ministarka Pribilović je razgovarala sa predstavnicima Direktorata javnog sektora i Direktorata za informaciono društvo Ministarstva javne uprave Slovenije. Na sastanku je bilo riječi o funkcionalnoj analizi sektora javne uprave, optimizaciji broja zaposlenih, informacionom sistemu za praćenje reforme javne uprave i promociji same reforme u ovoj oblasti, kao i o centralizaciji IT sistema, web portal e-uprave, jedinstveni kontakt centar za javnu upravu, preduzeća i građane, NIO portal, Open Data portal, sistem poslovne analitike i skladište podataka.

Obostrano je ocijenjeno da je realizacija zajedničkih projekata značajan potencijal za dalju saradnju u okviru reforme javne uprave.

Ministarstvo javne uprave