Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Министарство

>

Министарка Прибиловић: Цетињу враћамо историјски статус, значај и мјесто

Министарка Прибиловић: Цетињу враћамо историјски статус, значај и мјесто
Датум објаве: 20.07.2017 16:00 | Аутор: МЈУ

Испис Штампај страницу


Изјава министарке јавне управе, Сузана Прибиловић након сједнице Владе Црне Горе поводом Предлога закона о Пријестоници.

Влада је данас утврдила предлог Закона о пријестоници, који уз Закон о главном граду, Закон о територијалној организацији Црне Горе, као и предлог Закона о локалној самоуправи које смо припремили ове године представља наш напор да унаприједимо постојећи нормативни оквир за функционисање и реформу локалних самоуправа, те њихов даљи економски развој.

Посебно сам задовољна што смо данас на Влади утврдили приједлог Закона о Пријестоници којим се јача улога Пријестонице, те уважава њен културни и историјски аспект и Цетињу враћа онај статус, значај и мјесто који је кроз црногорску историју одувијек имало.

У припреми овог предлога закона водили смо се свим оним специфичностима које Цетиње има као историјски и културни центар, те упоредним и позитивним праксама значајних историјских и културних центара, али и уважили друге специфичности Цетиња у односу на остале локалне самоуправе.

У циљу обезбјеђења финансијских средстава за развојне активности Пријестонице, законом је предложено опредјељивање буџетских средстава за развој Пријестонице, у висини од 1% пројектоване вриједности текућег буџета Црне Горе за сваку фискалну годину, као и донације.

Годишњи Програм развоја Пријестонице, који ће се финансира из опредијељених буџетских средстава за развој Пријестонице у износу од 0.6%, усвајаће Сенат, а користиће се за финансирање:

Пројеката који доприносе отварању нових радних мјеста;
Развојни пројекти;
Инфраструктурни пројекти;
Пројекти на очувању културно историјског и природног насљеђа;
Пројекти за валоризацију туристичких потенцијала;
Пројекти од јавног интереса који се реализују по моделу приватно јавног партнерства или другог облика партнерства;
И остали пројекти од значаја за развој пријестонице

Док ће се средства у висини од 0.4% пројектоване вриједности текућег Буџата планирати годишњим законом о буџету на издатку трансфера општинама код министасртрва надлежног за послове финансија и опредјељиваће се Пријестоници за финансирање издатака за вршење законом утврђених надлежности Пријестонице. Одредбе Закона о финансирању локалних самоуптрава које се односе на финансијско изравнање општина неће се примјењивати на Пријестоницу.
Анализирајући историјски аспект, али исто тако и тренутне капацитете (смјештајне, људске и друге) једног броја институција, овим законом смо дефинисали да је пресељење важних државних институција једна је од кључних активности које Пријестоници треба да поврате статус и значај какав заслужује.

У том циљу, предлогом Закона предвиђено је пресељење сједишта једног броја државних органа и других институција, чиме ће се додатно ојачати улога Пријестонице у систему Црне Горе. Поред Резиденције Предсједника Црне Горе, предложеним законом је планирано да сједиште Уставног суда Црне Горе буде у Пријестоници.

Такође, поред Министарства културе чије сједиште је у Пријестоници, планирано је пресељење и Министарства вањских послова, чиме се Цетињу враћа статус дипломатског центра, што је својевремено и био.
Истовремено, дефинисано је и да Историјски институт Црне Горе и Факултет за црногорски језик и књижевност буду на Цетињу, што му несумњиво и припада.

Овим предлогом законом се, између осталог, јасније дефинише положај Пријестонице Цетиње, нормативно се редефинише структура и улога Сената који чине предсједник Црне Горе, потпредсједник Скупштине Црне Горе, потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем, предсједник ЦАНУ-а, ректор Универзитета Црне Горе, министар културе и градоначелник Пријестонице. Истовремено, дефинише се начин планирања и финансирања развојних програма Пријестонице.

Такође, у циљу валоризације културних и економских вриједности Пријестонице, овим законом је предложено да Влада на приједлог градоначелника Пријестонице, именује једног члана у органе управљања у јавним установама и привредним друштвима чији је оснивач држава, а које имају сједиште у Пријестоници.

Вјерујем да ћемо кроз ова предложена рјешања створити добре предуслове за бржи и квалитетнији развој Пријестонице, те да ћемо Цетињу дати онај додатни импулс да се кроз валоризацију културних и историјских вриједности убрза економски развој, али и добије онај административни статус који му по историјском и културном значају и припада.

Увјерена сам да је доношење овог Закона представља поштовање свих оних вриједности које је одувијек Цетиње карактерисало као историјски центар црногорског културног развоја и државности, те да његово усвајање представља обавезу државе, али и свих њених грађана.

Линк на конференцију за медије: хттпс://yоуту.бе/7С32ПYГефXY