Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Министарство

>

Одржан Округли сто поводом Нацрта Стратегије унапређења подстицајног окружења за дјеловање невладиних организација 2018-2020

Одржан Округли сто поводом Нацрта Стратегије унапређења подстицајног окружења за дјеловање невладиних организација 2018-2020
Датум објаве: 20.10.2017 15:44 | Аутор: мју

Испис Штампај страницу


Министарство јавне управе организовало је данас Округли сто поводом Нацрта Стратегије унапређења подстицајног окружења за дјеловање невладиних организација 2018-2020. уз подршку ЕУ пројекта ,,Техничка подршка развоју институционалних механизама сарадње Владе и НВО у Црној Гори''.

Горан Јоветић, државни секретар у Министарству јавне управе, на отварању Округлог стола је казао да Влада Црне Горе и, кроз овај стратешки документ, жели да ствара подстицајно окружење за рад и дјеловање невладиних организација, у смислу остваривања добре сарадње са НВО и креирања стимулативног амбијента за њихов развој. Он је казао да је доношењем новог Закона о НВО унапријеђен нормативни оквир за функционисање НВО, те да су уведене значајне новине. Такође, је указао да успостављање Националне канцеларије за сарадњу с невладиним организацијама у оквиру Министарства јавне управе представља унапријеђени институционалан оквир за сарадњу са овим сектором. У том смислу, доношењем овог стратешког планског документа, Влада Црне Горе исказује пуну спремност да, у дијелу својих надлежности, допринесе креирању подстицајног нормативног и институционалног амбијента за развој организација цивилног друштва.

Он је казао да се на систематичан начин пришло изради докуммента, те да су се сагледали изазови и проблеми у функционисању НВО, али и на плану сарадње са државним органима. Такође, истакао је да је Нацрт стратегије усклађен са Стратегијом реформе јавне управе 2016-2020. и Акционим планом за период 2016-2017. годину, као и са Смјерницама за подршку Европске уније цивилном друштву у државама - кандидатима за проширење 2014-2020., које је израдио Генерални директорат за проширење Европске комисије

мју

Драган Голубовић, експерт на изради Стратегије, је казао да је у припреми стратегије промијењен приступ, да је тежња била да се обради мањи број питања, али да се зађе у рјешавање проблема по дубини, а да се посебно водило рачуна о усклађивању са релевантним стратешким документима из ове области. Такође, истакао је да ово стратегија јавне управе, односно политика јавне управе, јер регулише сарадњу између НВО и Владе. У том смислу, казао је да су се обрађивачи водили тиме да се унаприједе рјешења из претходних стратешких документа, али и да се створи амбијент за вођење дијалога између ова два сектора.

Учесници округлог стола су узели активно учешће у данашњој дискусији, а све добијене сугестије биће размотрене од стране обрађивача у законском року.

Као општи циљ Стратегије 2018-2020 дефинисано је даље унапређење правног и институционалног оквира за дјеловање НВО и јачање сарадње јавне управе и НВО у процесу креирања и примјене јавних политика, уважавајући њихове различите, али комплементарне улоге и одговорности у овом процесу.

Јавна расправа о тексту Нацрта Стратегије почела је 29. септембра 2017. године, објављивањем Јавног позива за учешће у јавној расправи и трајаће до 8. новембра.

Видео: Излагање државног секретара Горана Јоветића, Министарство јавне управе на Округлом столу

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ