Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održana prezentacija Predloga Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o lokalnoj samoupravi

Održana prezentacija Predloga Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o lokalnoj samoupravi
Datum objave: 13.11.2017 16:00 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Prezentacija Predloga Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o lokalnoj samoupravi" održana je u organizaciji Ministarstva javne uprave i uz podršku Delegacije Evropske unije.

Na prezentaciji su govorili generalna direktorica za državnu upravu, Danijela Nedeljković Vukčević i generalna direktorica za lokalnu samoupravu, Jadranka Vukčević.

„Službenički sistem potrebno je modernizovati u skladu sa savremenim praksama upravljanja ljudskim resursima. U tom kontekstu potrebno je ojačati sistem zapošljavanja na osnovu kompetentnosti kandidata, eliminisati nepotrebne barijere, odnosno birokratske elemente u postupku zapošljavanja i jasno razdvojiti političke od profesionalnih funkcija. U tom smislu, podizanje nivoa profesionalizacije na svim nivoima javne uprave značajan je faktor ostvarivanja tog preduslova“, kazala je, između ostalog generalna direktorica za državnu upravu Danijela Nedeljković – Vukčević.

„Novim zakonskim rješenjima nastojimo da stvorimo jasan pravni okvir i institucionalno uređenje za profesionalnu državnu službu, istakla je Nedjeljković-Vukčević.

Generalna direktorica za lokalnu samoupravu, Jadranka Vukčević, ocijenila je da se Predlogom Zakona o lokalnoj samoupravi obezbjeđuje ustavno pravo građana na lokalnu samoupravu, jača načelo zakonitosti rada opština, načelo efikasnosti predstavničkog organizovanja građana, kao i profesionalizacija lokalne samouprava na svim nivoima. Takođe se, kazala je Vukčević, novim zakonskim rješenjima profesionalizuje se funkcija predsjednika Skupštine, regulišu statusna pitanja lokalnih službenika i namještenika, kao i planiranje i kontrola zapošljavanja u opštinama kroz donošenje kadrovskog plana. Samim tim će se obezbijediti adekvatan pravni okvir za uspješno funkcionisanje sistema lokalne samouprave, odnosno da se u tom okviru potpunije i preciznije regulišu normativne pretpostavke za ostvarivanje prava građana.

Ministarstvo javne uprave