Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održana radionica za administratore Web portala Vlade Crne Gore - standardi ePristupačnosti

Održana radionica za administratore Web portala Vlade Crne Gore - standardi ePristupačnosti
Datum objave: 28.11.2017 14:52 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Prva edukativna radionica za administratore Web portala Vlade Crne Gore - standardi ePristupačnosti održana je danas u organizaciji Ministarstva javne uprave. Radionici je pristustvovalo oko 40 administratora i službenika iz različitih organa državne uprave.

Načelnica Direkcije za modernizaciju i informatizaciju državne uprave, Mirjana Begović i administrator Web portala Vlade CG, Milena Nikčević upoznale su učesnike sa osnovnim konceptom e-pristupačnosti, sa posebnim naglaskom na kreiranju pristupačnih dokumenata koja se objavljuju na internet prezentacijama organa državne uprave.

„Zahtjevi za pristupačnim informacijama na internetu postaju nezaobilazna tema u procesu pridruživanja EU, dok sa druge strane Crna Gora mora poštovati obaveze koje je preuzela kao potpisnica međunarodnih konvencija i deklaracija. Korištenje ICT-a i Interneta, postao je nezamjenljiv dio društvenog života ljudi danas. Zato je od vitalnog značaja da se sve web stranice mogu koristiti na način da osobe s invaliditetom imaju isti pristup informacijama kao i svi ostali.“, istaknuto je na radionici.

Takođe, na radionici je dat pregled standarda i evropske regulative koja se tiče ePristupačnosti, ali i smjernica koje je donijelo Ministarstvo javne uprave (Smjernice za razvoj i upravljanje internet prezentacijama državnih organa, organa državne uprave i organa lokalne samouprave i Smjernice za kreiranje elektronskih dokumenata u skladu sa standardima e-pristupačnosti). Dati su primjeri različitih alata za provjeru pristupačnosti web sajtova i dokumenata, kao i preporuke za unapređenje pristupačnosti sadržaja na web portalu Vlade.

Edukativne radionice koje su namijenjena administratorima Web portala, ali i urednicima sadržaja i službenicima PR službi organa državne uprave, koje realizuje Ministarstvo javne uprave shodno programu rada Ministarstva za 2017.godinu, obaveze su prepoznate i Akcionim planom 2017/2018 Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti.

Ministarstvo javne uprave