Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Posjeta crnogorske delegacije francuskim institucijama

Posjeta crnogorske delegacije francuskim institucijama
Datum objave: 05.12.2017 11:28 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Francuska ambasada u Crnoj Gori organizovala je posjetu crnogorske delegacije renomiranim francuskim institucijama na temu „Upravljanje ljudskim resursima u javnom sektoru i jačanje bilateralne saradnje Francuske i Crne Gore u reformi javne uprave“ od 30. novembra do 2. decembra.

Osnovni cilj posjete je bio da se identifikuju dalje potrebe Ministarstva javne uprave i Uprave za kadrove za 2018. godinu u skladu sa ciljevima Strategije reforme javne uprave 2016-2020. Crnogorsku delegaciju je, pored predstavnika Uprave za kadrove, činio i generalni direktor Direktorata za međunarodnu saradnju i programe pomoći u Ministarstvu javne uprave, Admir Šahmanović.

Organizovani su sastanci sa prestižnim institucijama, Francuskom školom za državnu upravu (ENA) i Generalnom međuministarskom direkcijom za administraciju i javnu upravu (DGAFP).
Saradnja ENA i Crne Gore je uspostavljena 2011. godine, a dalje jačanje saradnje se proširuje u okviru implementacije projekata Evropske unije. Šahmanović je istakao potrebu za ekspertizom Francuske škole za državnu upravu u pogledu upravljanja EU projektima, ističući da je značajno oslanjati se na iskustva tzv. Twinning projekata kojima su upravljali u zemaljama regiona, poput Albanije i Hrvatske.

U saradnji sa Generalnim sekretarijtom Vlade Francuske i Generalnom direkcijom za administraciju i javnu upravu, Francuska škola za državnu upravu kontroliše ciklus treninga za rukovodioce u državnoj upravi (CIME) koji je bio predstavljen crnogorskoj delegaciji od strane Generalne direkcije za administraciju i javnu upravu. Šahmanović je pozdravio takav pristup i istakao da postoje veliki izazovi u procesu reforme javne uprave i procesu integracije u Evropsku uniju, ali da su saradnja sa međunarodnim institucijama i razmjena i prenošenje iskustva značajna za proces reforme javne uprave. U tom pravcu, razgovarano je o modalitetima za uspostavljanje saradnje u ovoj oblasti.

Ministarstvo javne uprave