Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Reagovanje Ministarstva javne uprave povodom saopštenja Instituta alternativa objavljenog u ND "Vijesti" 6. 12. 2017. godine

Datum objave: 06.12.2017 14:21 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo javne uprave nije u zvaničnoj komunikaciji sa nevladinim organizacijama prihvatilo predlog da se iz podzakonskih akata ukinu odredbe koje se odnose na izuzetke od sprovođenja javne rasprave, već se radi o stavovima Radne grupe za pripremu nacrta Uredbe o sprovođenju javne rasprave, koju je vodilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a u čijoj nadležnosti su bili ovi poslovi do osnivanja ovog ministarstva.

Pojašnjenja radi, Izmjenama i dopunama Zakona o državnoj upravi proširuje se obuhvat sprovođenja javne rasprave i na strateška dokumenta, a ne samo na zakone što je do sada bio slučaj, što je značajno unapređenje u odnosu na važeća rješenja. Takođe, novim rješenjima omogućeno je da se u javnu raspravu, tokom faze konsultovanja uključe i zainteresovana lica, pojedinci i udruženja, što je, takođe, značajna novina.

Odredba kojom se propisuju i nužni izuzeci od obaveze sprovođenja javne rasprave i do sada su bili propisani Uredbom kojom se uređuje postupak sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona, pa ovo rješenje nije novina. Tokom pripreme Zakona o državnoj upravi, a u konsultaciji sa drugim organima, pokazalo se za neophodno, da se odredba o izuzecima od sprovođenja javne rasprave unese u zakon, imajući u vidu neke nepredvidljive, hitne i vanredne situacije, posebno za oblast bezbjednosti, odbrane, godišnjeg budžeta i sl.

Dakle, cilj je da se kreira zakonski okvir koji će omogućiti da se, u određenim vanrednim i hitnim situacijama, stvore uslovi za brzu reakciju po skraćenoj proceduri.

Podsjećamo da se novim zakonskim rješenjima preciznije uređuju pitanja od značaja za postupak sprovođenja javne rasprave u pripremi akata javnih politika, te unapređuju rješenja koja se odnose na saradnju organa državne uprave i NVO, kao i ona koja se odnose na sprovođenje postupka javne rasprave u procesu pripreme akata javnih politika.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE