Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održana panel diskusija na temu bezbjednog i kreativnog korišćenja digitalnih medija

Održana panel diskusija na temu bezbjednog i kreativnog korišćenja digitalnih medija
Datum objave: 05.02.2018 14:29 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Povodom Dana bezbjednog interneta održana je panel diskusija “Bezbjedno i kreativno korišćenje digitalnih medija” na kojoj su učestvovali Marina Matijević iz Ministarstva prosvjete, Zorica Vujović iz Ministarstva javne uprave-CIRT, Darija Petović-Bambur iz udruženja Roditelji, Nikola Radunović, ekspert za medije i frontmen grupe Perper, Radovan Sredanović, ICT koordinator iz škole ''Maksim Gorki'' i Jelena Radonjić-Đurković iz Telekoma u organizaciji Crnogorskog Telekoma.

Tim povodom, predstavljena je inicijativa i crnogorska verzija specijalizovanog web-sajta Teachtoday ,www.teachtoday.de/me/ koja sadrži savjete i praktične materijale namijenjene roditeljima i pedagozima, kako bi djeci na što bolji način pomogli da bezbjednije i kompetentnije koriste digitalne tehnologije. Na sajtu http://www.teachtoday.de/me/ nalaze se savjeti kako najbolje zaštititi lične podatke, u kom uzrastu i na koji način koristiti mobilni telefon, kako da djeca bezbjedno koriste društvene mreže, šta znači sigurno ponašanje na internetu, kako obezbijediti lozinku, kako kreativnije koristiti digitalne medije, i još mnogo toga što zanima roditelje i odrasle koji o njihovoj djeci direktno ili indirektno brinu.

Prema riječima Zorice Vujović iz Ministarstva javne uprave, na internetu je prisutan veliki broj zlonamjernih korisnika koji za cilj imaju isključivo ličnu dobit zloupotrebom drugih lica ili njihovih privatnih informacija.
„Zbog velikog broja prijetnji moramo biti veoma pažljivi. CIRT-u je tokom prethodne godine prijavljen veliki broj napada malvera. Napadi su brojčano u porastu, a svjedoci smo da je ta prijetnja i te kako prisutna i u Crnoj Gori. Korisnici se konstantno izlažu opasnostima prilikom objavljivanja privatnih informacija i ličnog sadržaja, pa je svaki vid dodatne edukacije na ovu temu od koristi'', kaže Vujović.

Na panelu je bilo riječi o digitalnoj pismenosti i pozitivnim aspektima upotrebe digitalnih tehnologija, kao i o zaštiti podataka, pravilima ponašanja na internetu i društvenim mrežama, te zaštiti od online opasnosti. Poseban akcenat je stavljen na izazove s kojima se susrijeću roditelji i nastavnici u radu s djecom. Od učesnika panela čuli se i konkretni savjeti i rješenja namijenjena roditeljima i djeci kako bi se izbjegle opasnosti i na pravi način iskoristile sve prednosti koje pružaju digitalne tehnologije.

Ministarstvo javne uprave