Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održan sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava primorskih opština o Zakonu o lokalnoj samoupravi i reformi javne uprave

Održan sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava primorskih opština o Zakonu o lokalnoj samoupravi i reformi javne uprave
Datum objave: 16.02.2018 14:35 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo javne uprave, u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore, održalo je danas sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava primorskih opština. Sastanku su prisustvovali Goran Jovetić, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Jadranka Vukčević, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore.

Na sastanku je ocijenjeno da je Ministarstvo javne uprave u dosadašnjim aktivnostima preduzelo značajne aktivnosti u oblasti reforme javne uprave, te da se efekti reforme već osjećaju, posebno donošenjem novog Zakona o lokalnim samoupravama, koji je riješio brojna pitanja funkcionisanja opština. Učesnici su pohvalili plan i dinamiku aktivnosti u skladu sa Strategijom reforme javne uprave.

Na sastanku je, takođe, ocijenjeno da je ovakva komunikacije odličan mehanizam za jačanje saradnje između Ministarstva javne uprave i lokalnih samouprava.

Takođe, pozitivno je ocijenjen predlog za uspostavljanje unificiranih modela opštinskih akata u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o komunalnim djelatnostima koji će biti dobra osnova za sve opštine za donošenje sopstvenih akata. U tom pravcu, iskazana je potreba za dodatnim obukama sa posebnim akcentom na obuku komunalnih policajaca i korišćenje EU fondova.

Na sastanku je razgovarano i o značaju uspostavljanju jedinstvenog informacionog sistema za oblast lokalnih javnih prihoda, koji će uvezati sve lokalne samouprave i ključne državne organe, a čija realizacija treba da počne od 1. januara 2019. godine.

Predstavnici Ministarstva javne uprave su predstavili aktivnosti iz Akcionog plana za reformu javne uprave 2018-2020, te nova rješenja i obaveze u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Oni su istakli da proces optimizacije predstavlja najznačajniju aktivnost u Akcionom planu za reformu javne uprave, te da je neophodna potpuna uključenost i posvećenost svih dijelova sistema da bi se proces sproveo u planiranim rokovima.

Generalni sekretar Zajednice opština, Refik Bojadžić, je ukazao na ulogu Zajednice opština Crne Gore i obaveze lokalnih samouprava u predstojećem procesu reforme javne uprave i primjene novih zakonskih rješenja.


MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE