Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Ministarka Pribilović otvorila SIGMA konferenciju: „Izazovi reforme javne uprave u Crnoj Gori“

Ministarka Pribilović otvorila SIGMA konferenciju: „Izazovi reforme javne uprave u Crnoj Gori“
Datum objave: 27.02.2018 10:50 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo javne uprave u saradnji sa SIGMA/OECD organizovalo je Konferenciju na temu „Izazovi reforme javne uprave u Crnoj Gori“. Konferenciju je otvorila ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

U uvodnom govoru, ministarka Pribilović se zahvalila partnerima iz Delegacije EU i SIGMA-i na kontinuiranoj podršci i pomoći u praćenju i implementaciji Strategije reforme javne uprave 2016-2020. Ona je istakla da je proces reforme javne uprave veoma složen i da zahtijeva vrijeme, iziskuje punu posvećenost i funkcionisanje svih djelova sistema. „Reforma javne uprave, takođe, podrazumijeva i promjenu svijesti da smo tu zbog građana, koji u svim oblastima i na svim nivoima treba da dobiju adekvatnu, pravovremenu i profesionalnu uslugu“ – kazala je Pribilović.

Pribilović je podsjetila da je u prvoj godini rada Ministarstvo javne uprave uspostavilo institucionalne i normativne pretpostavke za implementaciju reforme javne uprave u Crnoj Gori, te da su osnivanjem Odjeljenja za monitoring i praćenje reforme javne uprave stvoreni uslovi za kvalitetno praćenje napretka po pojedinačnim oblastima u skladu sa metodologijom EK. „Iako je u proteklom periodu napravljen značajan napredak u oblasti reforme javne uprave, pred nama su brojni izazovi u stvaranju kvalitetne, efikasne i servisno orjentisane javne uprave“ kazala je Pribilović. Ona je, takođe, ukazala na značaj Izvještaja SIGMA 2017. godine za Crnu Goru koji je važan alat u ocjeni ostvarenog napretka u razvoju javne uprave, te istakla da se intenzivno radi na unapređenju učinka i sprovođenju snažnih politika, racionalizaciji organizacije državne uprave, sprovođenje merit sistema pri zapošljavanju, adekvatnom srednjoročnom planiranju i okviru fiskalnog planiranja.

Cilj cjelodnevne konferencije na temu „Izazovi reforme javne uprave u Crnoj Gori“ je predstavljanje analize SIGMA Monitoring izvještaja za Crnu Goru 2017. godinu i diskusija na temu izazova i budućih koraka u Agendi reforme javne uprave. Konferenciji su predstavnika crnogorske administracije prisustvovati i predstavnici civilnog društva.

Tekst govora ministarke Pribilović možete preuzeti ovdje

Ministarstvo javne uprave