Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

SAOPŠTENJE: Ministarka Pribilović na Digitalnom samitu u Skoplju: Pitanje sajber bezbjednosti u vrhu nacionalnih prioriteta

SAOPŠTENJE: Ministarka Pribilović na Digitalnom samitu u Skoplju: Pitanje sajber bezbjednosti u vrhu nacionalnih prioriteta
Datum objave: 19.04.2018 11:25 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


„Pitanje bezbjednosti u sajber prostoru je u samom vrhu nacionalnih prioriteta i Crna Gora je u prethodnom periodu definisala nacionalnu regulativu u oblasti sajber bezbjednosti, koja je usklađena sa legislativnim okvirom Evropske unije i smjernicama i strateškim dokumentima NATO-a, kojima se tretira ovo pitanje“, kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović na panelu „Povjerenje i sigurnost“, na temu regionalnog i međunarodnog partnerstva za bezbjedan i siguran sajber prostor, koji je organizovan u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

 MJU MJU

 „Savremeni izazovi oličeni u sajber napadima, konstantan rast broja usluga koje javni i privatni sektor pružaju putem interneta, te zavisnost nacionalnih ekonomija i infrastrukture od informaciono-telekomunikacionih tehnologija, nametnuli su potrebu da pitanje sajber bezbjednosti bude prioritet“, kazala je Pribilović.

Ona je istakla da je pored zakonodavnog okvira, Crna Gora zaokružila i nacionalnu organizacionu strukturu u oblasti sajber bezbjednosti. Takođe, Pribilović je kazala da će se u skladu sa usvojenom Strategijom sajber bezbjednosti i pratećeg Akcionog plana, u narednom periodu preduzimati aktivnosti na planu implementacije definisanih strateških prioriteta gdje se unapređenje partnerskih odnosa na regionalnom i međunarodnom planu nalazi pod našom posebnom pažnjom, u cilju efikasnijeg odgovora na sajber prijetnje.

„Vjerujem i da inicijative o harmonizaciji zakonodavnih rješenja u oblasti sajber bezbjednosti zemalja Zapadnog Balkana i inicijative za saradnju između nacionalnih CIRT timova pružiti novi kvalitet na planu daljeg snaženja partnerstva za bezbjedan i siguran otvoren sajber prostor“, istakla je ministarka Pribilović.

Takođe, napomenula je da bez obzira o kojoj zemlji, regionu ili organizaciji je riječ, cilj mora biti isti – stabilan ekonomski rast, prosperitet i sigurnost. Za sve ovo, neophodno je, između ostalog, da vlade imaju zaštićenu digitalnu infrastrukturu, odnosno da djeluju u sigurnom sajber prostoru, zaključila je Pribilović.

 MJU

Prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana okupio je predstavnike vlada iz regiona i zemalja članica Evropske unije (EU) koje učestvuju u Berlinskom procesu, predstavnike Evropske komisije (EK), Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), kao i predstavnike informatičke industrije i kompanija koje se bave informacionim tehnologijama, akademsku zajednicu i mlade – sa ciljem ostvarivanja konkretnih rezultata u pogledu digitalne platforme za razmjenu ideja i prijedloga.

 
U okviru Digitalnog samita u Skoplju organizovan je izložbeni sajam (EXPO) koji predstavlja jedinstvenu priliku kompanijama u digitalnoj industriji da predstave svoje inovativne proizvode i usluge, ali i da se povežu sa potencijalnim partnerima, koji će uzeti učešće na Samitu.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE