Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Mostar: Ministarka Pribilović na ministarskoj konferenciji „Dobra uprava na Zapadnom Balkanu“

Mostar: Ministarka Pribilović na ministarskoj konferenciji „Dobra uprava na Zapadnom Balkanu“
Datum objave: 12.06.2018 13:40 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


MJU

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović učestvovala je na ministarskoj konferenciji „Dobra uprava na Zapadnom Balkanu“.

„Reforma javne uprave je živ proces koji treba da unaprijedi konkurentnost privrede i da, uz brigu o očuvanju fiskalne održivosti, pruži kvalitetne javne usluge, uz manje troškova. Taj proces, nadalje, podrazumijeva stalni pritisak na zaposlene da se uz efikasniji rad, uz angažovanje njihovih posebnih vještina, i uz smanjenjem tekućih budžetskih troškova odgovori na zahtjeve privrede i građana“, kazala je ministarka Pribilović na panelu“ Starteški okvir za reformu javne uprave: Stanje, izazovi i budući planovi“.

„Rast konkurentnosti, potreba fiskalne održivosti i rastući zahtjevi za boljim javnim servisima uz niže troškove su uticale da sve zemlje članice EU sprovele ili je u toku proces optimizacije koji se, u njihovim javnim upravama, značajno razlikuje. Ti različiti pristupi, kao i iskustvo koje je Crna Gora imala u prethodnom periodu kroz implementaciju Plana reorganizacije zaposlenih u javnom sektoru, bili su nam i osnova i orjentir da pažnju usmjerimo na mjere vezane za budžet, definisanje okvira javnog sektora u pogledu proces optimizacije, upravljanje ljudskim resursima, organizacionu strukturu državne uprave. Napravili smo krupne korake kada je u pitanju dalji proces optimizacije, i vjerujem da ćemo djelovanjem iz nekoliko pravaca, kroz primjenu kratkoročnih i dugoročnih mjera, uspjeti da ostvarimo indikativne vrijednosti broja zaposlenih do 2020 godine, istakla je Pribilović.

Na Konferenciji su učestvovali ministri zaduženi za javnu upravu i finansije Zapadnog Balkana s ciljem da se ojača uloga ovih ministarstava u regionu, jer reforma javne uprave, zajedno s vladavinom prava i ekonomskim upravljanjem i dalje je ključni prioritet u procesu proširenja, kao i pitanje od fundamentalnog značaja za uspjeh u političkim i ekonomskim reformama i izgradnji osnove za primjenu pravila i standarda EU.

Konferencija je, pored predstavnika državnih uprava na visokom nivou koji se bave reformom javne uprave, upravljanjem javnim finansijama i evropskim integracijama usmjerena na predstavnike Evropske komisije (DG NEAR i DG BUDGET), OECD/SIGMA, uvažene međunarodne organizacije, partnere i organizacije civilnog društva.

Konferenciju organizuje Regionalna škola za državnu upravu (ReSPA) u saradnji sa Ministarstvom pravde Bosne i Hercegovine. 

Ministarstvo javne uprave