Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Marakeš: Ministarka Pribilović učestvovala na UN Forumu za javne usluge

Marakeš: Ministarka Pribilović učestvovala na UN Forumu za javne usluge
Datum objave: 22.06.2018 15:00 | Autor: mj

Ispis Štampaj stranicu


MJU

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović učestvovala je UN Forumu za javne usluge na temu "Transformacija upravljanja za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja, u Marakešu, Kraljevina Maroko.

„Agenda "2030" je najveći koordinirani projekat čovečanstva sa ciljem da se naš svijet transformiše. Kao odgovor na ovakve ogromne izazove, jedini način za uspješno rješavanje problema u savremenom svijetu jeste povezivanje kapaciteta i resursa javnog, privatnog i civilnog društva. Samo kroz dijalog i uključivanje svih relevantnih aktera, možemo postići naš cilj - Efikasna javna uprava koja aktivno doprinosi implementaciji Agende 2030“, istakla je ministarka Pribilović u okviru sesije „Reforma na Zapadnom Balkanu za realizaciju Agende 2030“.

Ona je istakla da organi centralne vlade moraju izgraditi efikasne saveze sa lokalnim vlastima kako bi koordinirali sprovođenje ciljeva održivog razvoja širom zemalja. Zbog toga moramo razmijeniti iskustva uspjeha iz prošlosti, kako bismo mogli pregledati moguća unapređenja u budućnosti.

„Sa druge strane, moramo se suočiti sa našim izazovima u Transformaciji upravljanja kako bismo ostvarili ciljeve održivog razvoja i efikasno adresirali potrebe i očekivanja svih uključenih strana. Stoga ću iskoristiti ovu priliku da naglasim visoku potrebu za saradnjom u regionu Zapadnog Balkana i da ubrzam vladinu transformaciju i nastavim angažman u sprovođenju ciljeva održivog razvoja i agende 2030. godine“, zaključila je ministarka Pribilović.

UN Forum za javne usluge okupio je predstavnike zemalja u okviru sprovođenja Agende 2030, koja je usvojena od strane svih šefova država i vlada 2015. godine.

Forum predstavlja priliku da ministri i drugi visoki donosioci odluka razgovaraju na temu transformacije upravljanja i o tome kako vlade, institucije i javna administracija mogu najbolje da se organizuju, radi ispunjenja ciljeva održivog razvoja (SDG).

U okviru Foruma organizovana je međunarodna izložba inovacija i dodjela nagrada javnih usluga Ujedinjenih nacija za 2018. godinu.

Forum organizuju Ministarstvo administracije i reforme državne uprave Kraljevine Maroko i Odjeljenje za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih nacija (UNDESA). 

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE