Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Jačanje saradnje sa Kongresom u oblasti daljeg razvoja lokalnih samouprava i unapređenja lokalne demokratije

Jačanje saradnje sa Kongresom u oblasti daljeg razvoja lokalnih samouprava i unapređenja lokalne demokratije
Datum objave: 25.07.2018 13:41 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


MJU

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, sa saradnicima održala je danas sastanak sa predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope (KLRVE), Gudrun Mosler Tornstorm. Na sastanku je razgovarano o jačanju saradnje sa Kongresom u oblasti daljeg razvoja lokalnih samouprava i unapređenja lokalne demokratije u Crnoj Gori, posebno jačanja građanske participacije.

Ministarka Pribilović je istakla da Strategija reforme javne uprave 2016-2020. kroz sistematizovan sistem praćenja sprovođenja reformskih aktivnosti obezbjeđuje implementaciju aktivnosti iz svih oblasti javne uprave, pa i onih koji se tiču unapređenja lokalne demokratije. U funkciji ostvarenja uspješnog funkcionisanja sistema lokalne samouprave, donešen i je novi Zakon o lokalnoj samoupravi kojim je unaprijeđen službenički sistem, uspostavljen novi sistem odgovornosti službenika u lokalnim samoupravama. Ona je kazala da je u toku priprema novih zakonskih rješenja koja treba da doprinesu održivom funkcionisanju lokalnih samouprava. Takođe, informisala je sagovornicu da je Vlada nedavno usvojila Informaciju o prihvatanju dodatnih odredbi Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Pribilović je iskazala zainteresovanost Ministarstva javne uprave da se u narednom periodu intenzivira saradnja sa Kongresom.

Predsjednica KLRVE Tornstorm je izrazila zadovoljstvo što je u prehodnom periodu došlo do vidljivih pomaka i veoma značajnih aktivnosti, naročito u normativnom dijelu, kada je u pitanju lokalana samouprava. Ona je iskazala spremnost, da kroz jasno koncipiran plan razvojnih komponenti, pruže podršku i procesu reforme javne uprave u onom dijelu koji je prioritetan a koji se odnosi na razvoj lokalnih samouprva. Tornstorm je istakla da Kongres stavlja na raspolganje sva svoja iskustva i znanja, kroz platformu za razmjenu iskustava i najboljih praksi.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope je konsultativno tijelo Savjeta Evrope koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti. Nacionalne delegacije su sastavljene od izabranih predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti svake od zemalja članica koji predstavljaju preko 200.000 lokalnih i regionalnih vlasti u 47 država članica Savjeta Evrope.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE