Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Održana Konstitutivna sjednica Savjeta za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija

Održana Konstitutivna sjednica Savjeta za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija
Datum objave: 03.10.2018 18:25 | Autor: Ministarstvo javne uprave

Ispis Štampaj stranicu


Konstitutivna sjednica Savjeta za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija kojom je predsjedavala ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, održana je danas.


Ministarka Pribilović je kazala da iako više od dvije godine nije funkcionisao raniji Savjet za saradnju sa NVO u međuvremenu je mnogo toga urađeno da se unaprijedi institucionalni i normativni okvir koji se odnosi na politike međusektorske saradnje i djelovanje NVO. On je podsjetila da je Zakonom o nevladinim organizacijama definisano centralizovano programiranje prioritetnih oblasti i visine sredstava za finansiranje projekata i programa NVO, kao i decentralizovana raspodjela tih sredstava u skladu sa izdvajanjem sredstava iz tekućeg budžeta za te namjene u iznosu od najmanje 0,5% Takođe, donijeta su i prateća podzakonska akta za sprovođenje zakona, kao i odgovarajući priručnici i smjernice u cilju kvalitetnije podrške i održivosti rezultata sprovedenih edukacija i bolje implementacije Zakona o NVO, kazala je Pribilović

Pribilović je podsjetila da je donijeta Uredba o izboru predstavnika NVO u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija, te da je okosnica rada Savjeta Strategija unaprjeđenja podsticajnog okruženja za djelovanje NVO 2018-202O. Ona je istakla da se očekuju vidljivi rezultati napravljenih napora i ulaganja, te da će Savjet svojim mišljenjima i stavovima doprinijeti kvalitetnijoj primjeni važećih akata. Ministarka se zahvalila predstavnicima DEU projekta ,,Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama za saradnju između organa državne uprave i organizacija civilnog društva u Crnoj Gori", koji će u svojstvu posmatrača prisustvovati sjednicama Savjeta, i koji kontinuirano pružaju podršku jačanju međusektorske saradnje i partnerstva.

Članovi Savjeta su izrazili zadovoljstvo što je Savjet formiran i funkcionalan, iskazavši potrebu da se što prije održi radna sjednica, na kojoj bi se razmatrala pitanja od značaja za međusektorsku saradnju i održivost nevladinog sektora.

Vlada je 14. juna 2018. godine donijela Odluku o Savjetu za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacij kojim predsjedava ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, a članovi su predstavnici ministarstava i pet predstavnika nevladinih organizacija. Savjet vrši poslove koji se odnose na praćenje primjene Strategije unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija 2018-2020., davanje mišljenja o nacrtima propisa, odnosno strateškim i drugim dokumentima koji se odnose na rad i razvoj nevladinih organizacija u Crnoj Gori, u cilju unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija, davanje mišljenja u vezi sa primjenom propisa, odnosno strateških i drugih dokumenata koji se odnose na rad i razvoj nevladinih organizacija u Crnoj Gori. 

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE