Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Ministarstvo

>

Regionalni sastanak sa resornim ministrima Zapadnog Balkana

Regionalni sastanak sa resornim ministrima Zapadnog Balkana
Datum objave: 08.10.2018 16:00 | Autor: MJU

Ispis Štampaj stranicu


Sastanak resornih ministara država Zapadnog Balkana na temu „Digitalna agenda za Zapadni Balkan“ održan je danas  u organizaciji Regionalne škola za javnu upravu (RESPA). 

Sastanak je otvorila Ratka Sekulović, direktorica ReSPA-e, a sastanku su prisustvovali i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, Marija Gabriel, ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, ministar javne uprave Kosova, Mahir Yagcilar,ministar informacionog društva i administracije Makedonije Damjan Mancevski i pomoćnica ministra infrastrukture i energetike Albanije, Dorina Cinari.

Na sastanku su razmijenjena iskustava i predstavljene planirane aktivnosti koje su prepoznate na putu razvoja digitalnog društva i ostvarivanja ciljeva definisanih Digitalnom agendom WB6.

Poštujući zaključke premijera tokom berlinskog procesa s ciljem jačanja sporazuma postignutom na Digitalnom samitu u Skoplju koji se, takođe odražavaju, u Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan, kao jednoj od šest vodećih inicijativa EU za Zapadni Balkan, na današnjem sastanku, Komesarka Gabirel  i prisutni ministri zaključili su, sljedeće: 

Potreba za podrškom integrisanog pružanja usluga prepoznata je kao jedna od ključnih prioritetizovanih oblasti.

Zajednički tehnički standardi moraju se podržati u cilju podrške međusektorskim i prekograničnim javnim uslugama, interoperabilnosti javnih usluga i ponovog korišćenja podataka ( otvoreni podaci) .

Takođe, ministri su se dogovorili da daju podršku u izmjenama regionalnog Sporazuma o romingu. Kao i da se iskoriste sredstva iz zapadno-balkanskih okvira u iznosu od 30 miliona eura za jačanje širokopojasnog pristupa i interneta.

Neophodno je da se unaprijede kapaciteti i obezbijedi prekogranična saradnja u sajber bezbjednosti, regionalna interoperabilnost, startup-ovi, digitalne vještine, korišćenje  novih informacionih teghnologija, kao što je Blockchain i  vještačka inteligencija. 

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE